srijeda, 30. prosinca 2015.

Kur'anska zapažanja: Saff i džuma

00:33

Podjelite
Postoji skupina sura u Kur'anu koja se zove “El-Musebbihat”, tj. one sure koje u svojim prvim ajetima hvale i veličaju Gospodara i počinju sa riječju “sebbeha”, “sebbih”, “subhane” itd. Takvih sura u Kur'anu je sedam i svaku od njih dijeli jedna ili više drugih sura, izuzev njih dvije: sura Saff i sura Džuma.
Zašto baš od svih tih sedam sura, samo Saff i Džuma stoje jedna do druge?
Razlog tome je, kako tumači Kur'ana navode, što sami nazivi SAFA i DŽUME upućujuna jedinstvo i zajednicu. Pa kako nije moguće odvojiti ova dva termina jedan od drugog, tako isto nije moguće odvojiti jednu suru od druge, Saff od Džume.
Ko se želi lično uvjeriti i provjeriti tačnost pomenutog, navodimo nazive i redne brojeve svih sedam sura u Kur'anu (El-Musebbihata): El-Isra (17), El-Hadid (57), El-Hašr (59), Es-Saff (61), El-Džum'a (62), Et-Tegabun (64), El-E'la (87).
Uzgred, nasuprot “musebbihatima”, stoji druga grupa sura čiji počeci se vežu za riječi “tebareke” i “el-hamd”. Kako bi se postigao balans i ravnoteža između ove dvije skupine, Uzvišeni Allah je htio da broj i jedne i druge skupine sura bude 7.
Aldin Šahbazović

0 komentari:

Objavi komentar